Kouluhaaste

Aivosi ovat tärkeät!

Aivosi ovat kaiken sen keskus, mitä teet, tunnet, koet, elät. Niiden avulla voit ajatella, liikkua, puhua, kuunnella, kuulla, tuntea, haistaa, maistaa ja rakastaa. Aivoistamme huolehtimisen pitäisi olla maailman luonnollisin asia. Onkin todella tärkeää pitää aivot ja hermosto terveinä mahdollisimman pitkään. Aivoterveys vaikuttaa meihin elämämme ensimmäisestä päivästä sen viimeiseen hetkeen.  Terveet aivot tuottavat terveen ja hauskan elämän. Siksi Euroopan Neurologiyhdistys (European Academy of Neurology, EAN)  Suomen neurologisen yhdistyksen https://www.neuro.fi/ tukemana kampanjoi auttaakseen kaikkia pitämään huolta aivoistaan. Nyt käynnistämme myös Suomessa koulujen aivoterveyshaasteen, joka on toteutettu jo Itävallassa ja toteutetaan jatkossa myös muissa Euroopan maissa Brain Health Mission - School Challenge
Suomessa hanketta tukee myös Kansallinen Neurokeskus neurocenterfinland.fi

Mitä voit tehdä, jotta aivosi pysyvät terveinä?

Neurotieteilijät  ovat tutkimusten perusteella löytäneet tärkeimmät aivoterveyteen vaikuttavat toimenpiteet . Jos liikut, nukut hyvin, syöt monipuolisesti, harrastat yhdessäoloa ystäviesi ja perheesi kanssa ja pidät aivosi aktiivisina, teet paljon hyvää aivoterveydellesi.   

Aivoterveys kuuluu meille jokaiselle. Miten saamme ihmiset huomioimaan aivoterveyden? Kuinka ihmiset suojelisivat aivojaan siten, että ne toimisivat mahdollisimman kauan terveinä? Ideoikaa ja voittakaa!

Miten Aivoterveys-kouluhaaste toimii? 

  • Osallistujat: Alakoulu- ja yläkoululuokat sekä toisen koulutusasteen ryhmät ovat tervetulleita ottamaan haasteen vastaan. Kyseessä on luokan yhteinen tehtävä, siten yksittäisen oppilaan tuotoksia ei oteta vastaan.  
  • Tehtävä: Kehittäkää idea, strategia tai kampanja, jolla nuoret ryhtyvät huolehtimaan aivoterveydestään ja toimimaan aktiivisesti sen puolesta ja saamaan muutkin mukaan 
  • Taustatiedot: Katso tämän sivun infobox, jossa lisämateriaalia ja linkkejä  
  • Toteutus: Suunnitelkaa ja toteuttakaa yhdessä esim. juliste, lyhyt sosiaalisen median video, kappale, kampanja, sarjakuva… tärkeää on, että tuotoksenne / projektinne tuo selkeästi esille sen, miksi aivoterveys on kaikille tärkeää ja sen eteen pitää toimia. Kertokaa miksi ja miten! Ehkä tämän tehtävän kautta alatte myös itse huolehtia aivoistanne. Kieli voi olla suomi tai englanti, parasta olisi jos viesti toimisi kansainvälisesti. 
  • Luokkanne voi osallistua vain yhdellä työllä. Lähetä (tai välitä linkkinä) se tähän sähköpostiosoitteeseen: BrainHealthMission(at)ean.org 
  • Palautuspäivä: Lähettäkää ideanne viimeistään 30.4.2024.
  • Lähettäessänne kilpailutyön annatte samalla EAN:lle luvan julkaista sen tällä verkkosivustolla School Challenge - ean.org
  • Sivustolla saa kuka tahansa äänestää töistä. Voittajat valitsee asiantuntioista koostuva tuomaristo.   
  • Jokaisessa sarjassa (alakoulu, yläkoulu ja toiseen asteen koulutus) on kaksi palkintotasoa.  
  • Voittajaluokka saa €750 euroa. Toiseksi tullut €250 euroa.
  • Palkinnot jaetaan Helsingin kaupungintalolla 14.5.2024.

Työniloa ja paljon onnea haasteeseen!

Taustamateriaalia opettajalle (infobox)

Lyhyesti


PALAUTUSPÄIVÄ 
30.4.2024 
Osoitteeseen: BrainHealthMission(at)ean.org


Lisätietoa aivotietoa oppimisen tueksi -koulutuksesta
eero.o.uusaro(at)jyu.fi 


Lisätietoa haasteesta
paula.blomster(at)messukeskus.com


Legal information

  • Participants declare that they own all rights to the submitted contribution and that they do not infringe any third-party rights, such as personal rights, copyrights, trademark rights, patent rights or other design rights.
  • By submitting a contribution to the Brain Health School Challenge, all participants agree to the publication and presentation of the submitted contribution by EAN, in particular at the award ceremony, at the EAN Congress, on the EAN website (www.ean.org) or other online channels of the EAN, such as social media (Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn and Vimeo).
  • Participation in the Brain Health School Challenge is free of charge. Legal recourse is excluded.